פרשנות לשיר: עבדים - שולי רנד

בעמוד זה תמצאו ניתוח ופרשנות של השיר

מילים ולחן: שולי רנד

תכנים נוספים לשיר זה

הודפס מאתר www.Nagnu.co.il

תקציר

השיר מתאר את העולם כמתדרדר ומזדעזע, מלא בפחד ובחוסר יציבות. הוא מציג את האנושות כעבדים לממון ולחומר, תוך תחושת זמניות והתכלות. השיר מבטא את הפחד מהגילוי שאין תוכן אמיתי מתחת לפני השטח, ומציג את המאבק הפנימי בין הנפש האלוקית לנפש הבהמית. בסופו של דבר, יש תקווה לשחרור ולחירות, כאשר העבדים יהפכו לבני חורין בתחנה הבאה.

נושא

עבדות מול חירות, זמניות העולם, מאבק פנימי בין חומר לרוח, תקווה לשחרור

ניתוח מילות השיר

1
בית

תוכן:

העולם הזה מזדעזע ימיו ספורים, קיצו קרב העולם הולך ומשתגע חומס, עושק, גוזל, גונב

ניתוח:

הבית הראשון מתאר את העולם כמתדרדר ומזדעזע, עם תחושת זמניות והתקרבות לקץ. הוא מציג את האנושות כעוסקת בפעולות שליליות כמו חומס, עושק וגזילה, מה שמדגיש את השיגעון והחוסר יציבות.
2
בית

תוכן:

העולם הזה רועד מפחד פן ייוודע ויתגלה שאין בו שום דבר מתחת הוא רק זמני ומתכלה

ניתוח:

הבית השני מתאר את הפחד של העולם מפני הגילוי שאין בו תוכן אמיתי מתחת לפני השטח. העולם מוצג כזמני ומתכלה, מה שמוסיף לתחושת הפחד וחוסר הביטחון.
3
פזמון

תוכן:

עבדים היינו, עבדים גם עכשיו בהולי ממון, רדופי זהב עבדים היינו, גם עכשיו עבדים הבו לנו חומר, הבו לבֵנים

ניתוח:

הפזמון מדגיש את העבדות המתמשכת של האנושות לממון ולחומר. הוא מצביע על כך שהעבדות אינה רק נחלת העבר אלא גם של ההווה, ומביע את הצורך בחומר ובבניית לבנים, כסמל לעבודה ולמאמץ.
4
בית

תוכן:

יהודים, אני רועד מפחד פן ייוודע ויתגלה שאין בי שום דבר מתחת אני זמני ומתכלה

ניתוח:

הבית השלישי מבטא את הפחד האישי של הדובר מפני הגילוי שאין בו תוכן אמיתי. הוא מרגיש זמני ומתכלה, מה שמדגיש את המאבק הפנימי והתחושה של חוסר משמעות.
5
בית

תוכן:

נפשי האלוקית מודחת הבהמית עושה שרירים תחתיי האדמה רותחת צריי לכלותי חוברים

ניתוח:

הבית הרביעי מתאר את המאבק הפנימי בין הנפש האלוקית לנפש הבהמית. הדובר חש שהנפש האלוקית מודחת והבהמית מתחזקת, בעוד האדמה תחתיו רותחת ואויביו מתאגדים לכלותו.
6
בית

תוכן:

מחזיק חזק בציפורניים פן אפול ואשבר נחמתי מוצא ביין הולך וגס, הולך ומתכער

ניתוח:

הבית החמישי מתאר את מאמציו של הדובר להחזיק מעמד למרות הקשיים. הוא מוצא נחמה ביין, אך גם זה מתדרדר ומתכער, מה שמדגיש את התחושה של חוסר תקווה.
7
פזמון

תוכן:

עבדים היינו, עבדים גם עכשיו רדופי כבוד, אכולי כזב עבדים היינו, גם עכשיו עבדים הבו לנו חומר, הבו לבֵנים

ניתוח:

הפזמון חוזר ומדגיש את העבדות המתמשכת, הפעם עם דגש על רדיפת כבוד ואכילת כזב. הוא מצביע על הצורך בחומר ובבניית לבנים, כסמל לעבודה ולמאמץ.
8
בית

תוכן:

אל ארץ ציה וישימון דוהרת הרכבת אין קטר, אין חלונות, נוסעיה בלי פנים על גג התחנה יושב עני יפה עיניים מנענע ברגליים ומשורר בקול נעים

ניתוח:

הבית השישי מתאר רכבת דוהרת ללא קטר וחלונות, עם נוסעים חסרי פנים, כסמל לחיים חסרי כיוון ומשמעות. העני יפה העיניים על גג התחנה משורר בקול נעים, מה שמוסיף לתחושת התקווה והיופי למרות הקשיים.
9
פזמון

תוכן:

עבדים היינו, לא לנצח עבדים אוטוטו אוטוטו, בני חורין עבדים היינו, לא לנצח, יהודים בתחנה הבאה בני חורין

ניתוח:

הפזמון האחרון מבטא תקווה לשחרור ולחירות. הוא מדגיש שהעבדות אינה לנצח ושבקרוב יהפכו העבדים לבני חורין, מה שמוסיף לתחושת התקווה והאופטימיות.
שירים קשורים